One choice, many emotions!

Pro rodiče

Výbavička pro prvňáčka – seznam školních potřeb malého školáka


Společný nákup školních potřeb, je velkou radosti a zábavou, zejména, když na pultech obchodů je spousta výrobků v barevných, veselých obalech vyhrazených pro žáky. Je snadné podlehnout pokušení a nakoupit příliš mnoho z nich, nebo ještě hůře, řídit se pouze vzhledem a ne funkčností a kvalitou výrobku. Nabízíme Vám seznam nejdůležitějších věci, které by prvňáčkovi neměly chybět. *

1. Tužka (2 ks)

Tužky jsou využívané při počáteční výuce psaní, věnujte pozornost na:
• ergonimický tvar tužky (trojhranný) – to naučí prvňáčka správnému držení tužky (trojhranný úchop)
• silnější tužky (Jumbo) – méně unavují ruku při psaní;
• měkkou tuhu (obvykle jsou doporučovány HB nebo i B) – tužka s měkkou tuhou se lépe vede po papíře, není potřeba na ní příliš tlačit
• aby měla gumu – bude vždy po ruce

2. Pryž

Vyvarujte se nejlevnějších a nejtvrdších pryží – nemusí splňovat svou funkci. Měkká, menší je lepší – bude se dítěti pohodlně držet a nazbere v pouzdře spoustu místa.

3. Nůžky

Vyberte ty s zakulaceným ostřím, jsou bezpečnější a chrání Vaše dítě před nechtěným píchnutím.

4. Ořezávátko

Vyberte ořezávátko s nádobkou – dítěti se bude lépe dbát na pořádek.
Pokud jste si koupili tužky nebo pastelky Jumbo kupte dvojité ořezávátko , přizpůsobené na ořezávaní klasických i hrubých pastelek nebo tužek.

5. Pravítko

Učitelé věnují pozornost, aby pravítka měla jasně naznačené stupnice od 0 (ne od 1). Prvňáčkovi dostatečně postačí pravítko o délce 20 cm. Vyberte transparentní pravítko – nebudou zakrývat kreslenou oblast.

6. Pero na bombičky nebo kuličkové pero

Každá škola má svá vlastní pravidla – v některých všechny dětí v průběhu prvního ročníku píšou pouze tužkou, v některých se po několika měsících doporučuje přejít na plnicí pero. A nebo psaní perem považují za privilegium pro ty, kteří již hezký ovládají psaní tužkou.
Vyberte pero, které je tvarem přizpůsobené prstům dítěte, aby stejně jako u pastelky držely správný tříbodový úchop.

7. Zmizík nebo korektor

V případě psaní bombičkovým či plnicím perem je to užitečná pomůcka při opravě chyb. Nabízíme zmizík, tekutý korektor nebo korekční pásky

8. Mikrofixy, gelovky nebo fixy

Nejedná se o nezbytné výrobky, ale obvykle z nich dětí mají velkou radost. Děti mají rády barevné mikrofixy, neonové nebo glittrové fixy či barevné gelové pera. Vyberte si malou sadu nebo pár oblíbených barev z velké sady fixů, abyste dětem zbytečně nepřetěžovali školní aktovku.

9 a 10. Lepicí tyčinky

Lepicí tyčinky jsou jednoduché v obsluze. Lepí papír, fotografie i textil. Použijete je, aniž by jste si zašpinili ruce. Vyberte si kvalitní lepidlo a dejte pozor, aby neobsahovalo toxické látky.

11. Pastelky

Při výběru pastelek dodržujte stejná pravidla jako u tužek.

Optimální balení pastelek do školy je 12 ks v sadě.

Klikněte sem, pokud máte zájem o podrobnostech při výběru pastelek >>

12. Plastelína

Vyberte plastelínu dobré kvality, nešpinící ruce ruce a pružnou, pro usnadnění hnětení.. zaměřte se na barevnost. Kupte balíček s 12 barvami.

13. Voskovky

Voskovky klasické v papírových obalech nebo šroubovací. Šroubovací jsou odolné a mají plastové pouzdra – dítě je hned tak nepoláme. Tradiční voskové pastelky jsou k dispozici v mnoha variantách: kulaté, trojúhelníkové i silnější Jumbo. Opět se vyplatí pastelky ve 12 kusech v sadě.

14. Temperové barvy

Vyberte barvy tak, aby bylo možné s nimi malovat i bez použití vody. Ideální temperové barvy by se měly dát jednoduše rozetřít bez ředění.

15. Vodové barvy

Vodovky jsou ve formě suchých tablet na paletě. Po navlhčení štětce a nanesení barvy je možné s nimi malovat. Velmi dobře se hodí pro malování krajin. Vyberte barvy s uzavíratelným víkem.

16. Pastely

Pastely nabízíme ve formě suchých nebo olejových pastelů. Na seznam putují olejové pastely, kruhového průřezu. Je možné je použít na papír i na plátno.

17. Štětce

Vyberte si sadu štětců o různých rozměrech, která bude zahrnovat jak tenké, tak i  silnější, kulaté a ploché štětce. Všimněte si, zda je rukojeť štětce lakovaná – bude snazší s ní smýt zaschlou barvu.

Číst dále