One choice, many emotions!

Pro rodiče

Pár produktů, které změní obyčejný obrázek v malé mistrovské dílo


Věk: 4 roky. Oblíbená činnost ve školce: kreslení. Oblíbená činnost doma: pro změnu kreslení. Papíry z obrázkami leží na na každém stole. Pokus o jejich likvidaci končí velkým nesouhlasem malého umělce. Jak by měl rodič reagovat? Měl by být pyšný, chválit a radit. Vyplatí se také zásobit se různými výrobky pro kreslení a kreativní činnost, aby tato záliba naučila díte nejen manuální zručnosti, ale také otevřela cestu k novým výtvarným technikám a rozvíjela jeho kreativitu.

Pastelky, základ každého domacího výtvarného koutku

Klasické pastelky s měkkou grafitovou tuhou a ergonomickým tvarem. Vynikající pro každodenní kreslení, zejména kdy dítě rádo vybarvuje větší plochy (např. omalovánky) nebo rádo kreslí na velké výkresy. Voskovky jsou dobré, aby se dosáhlo větší sytosti barev nebo doplnilo malbu např. velmi intensivní neonovou barvou.

Popisovače na kontury a podepisování výkresů

Některé děti velmi rádi samy tvoří předlohy pro omalovánky. Pro nakreslení obrysových kontur se výborně hodí fixy nebo pro starší děti popisovače s tenkým hrotem (Easyliner). Následně se tyto autorské omalovánky vybarvují pomocí pastelek, barev nebo glittrového lepidla.

Dětí jsou ze školky naučené podepisovat si své výtvarné práce a rády k tomu používají fixy. Je to velmi užitečný zvyk, protože se dítě rychle učí psát nejen své jméno, ale i základní pojmy vztahující se k rodině a bezprostřednímu okolí (máma, táta, jméno kamarádky,…).

Glitrová lepidla, třešnička na dortu každého obrázku

Glittrová lepidla umožňují zkrášlit obrázek dítěte a učí dítě kombinovat různé techniky. Je třeba také poznamenat další výhody glittrového lepidla: 1. První vrstva lepidla k zaschnutí dává efekt povrchové textury 2. zvláště důležité z pohledu rodiče, třpytky v podobě lepidla neodpadávají po zaschnutí z výkresu (nesypou se) a není tak nutné po výtvarných výkonech dítěte uklízet celý byt.

Prostorové samolepky a flitry „ oči”

Pro dozdobení obrázků můžete použít různorodé nálepky např. pěnové nálepky. Stejně jako glittrové lepidlo přidávají výtvorům prostorový efekt a atraktivitu (pěnové nálepky kytičky, berušky přilepené na nakreslenou trávu …). Pokud vaše dítě rádo kreslí postavičky zvířátek nebo panáčků, velmi zajímavě vypadají obrázky, když postavičkám nalepí pohyblivé oči.

Některé další tipy pro rodiče mladých umělců

Veďte, ale nenakazujte

Podporujte hru svého dítěte, např. pokud Vás poprosí o pomoc při nakreslení vybraných elementů, nevnucujte mu ale techniku kreslení nebo téma výkresů – omezili by jste tak rozvoj fantazií dítěte.

Chvalte své děti a zaměřte se na detaily

Místo toho, abyste chválili obecně „krásný obrázek“, zdůrazněte detail. Pochvalte za krásně a pečlivě vybarvenou postavičku bez přetažení. Dítě si takovou pochvalu snadněji zapamatuje a pochvala bude věrohodnější.

Nekritizujte výsledné dílo vašeho dítěte. I když se Vám výtvor nelíbí, najděte v něm detail, který se povedl a pochvalte své dítě. Buďte však upřímní a navrhněte, že společně popracujete nad kreslením např. kruhu., pokud se to dítěti nevede.

Učte své děti dodržovat pořádek

Používáním různých technik a spoustu výtvarných pomůcek může způsobit na stole umělecký chaos. Od začátku veďte dítě k udržování pořádku u všech svých výtvarných potřeb. Uzavíraní fixů, lepidel, vkládání pastelek zpět do obalu a zbytky odstřihnutých kousků papíru do koše. Vyplatí se pořídit dítěti barevné nádobky nebo krabičky, aby vědělo, kde může své věci najít.

Číst dále